Olejek rycynowy posiada wiele kosmetycznych i zdrowotnych zastosować – wzmacnia i odżywia rzęsy, brwi oraz włosy skóry głowy. Ponadto łagodzi bóle oraz posiada działania przeczyszczające. Jak stosować olejek i na co uważać? Czy rzeczywiście jest skuteczny? Poznaj właściwości olejku oraz podstawowe informacje na temat jego działania. W poniższym artykule skupimy się głównie na stosowaniu olejku rycynowego w kontekście poprawy wyglądu włosów brwi i rzęs.

Właściwości olejku rycynowego

Olejek rycynowy pochodzi z nasion rącznika pospolitego. Nasiona bogate w witaminę E, minerały i kwasy tłuszczowe zawierają także substancje toksyczne – rycynę. Nieporządne związki usuwane są w procesie przetwarzania nasion – tłoczenia oleju na zimno a następnie klarowania przez podgrzanie.

Z powodzeniam znajduje swoje miejsce w kosmetyce, gdzie stosuje się go do pielęgnacji włosów, brwi, paznokci a także skóry twarzy. Używa się go jako stabilizator emulsji oraz składnik o działaniu kondycjonującym skórę. Kwas rycynowy zawarty w olejku może pełnić również rolę wspomagającą w kosmetykach – zwiększając możliwości penetracji przezskórnej pozostałych substancji preparatu. Olejek posiada działanie przeczyszczające (przyjmując doustnie) a także łagodzące bóle głowy pleców oraz brzucha.

Olej rycynowy został uznany przez FDA jako bezpieczny i skuteczny środek przeczyszczający. Według zaleceń WHO spożywając go drogą doustną można przyjmować olejek do 0,7 mg na kilogram masy ciała. Przegląd badań wskazuje, że stosowanie (w celach kosmetycznych lub leczniczych) olejku w stężeniu do 10% jest bezpieczne i rzadko wywołuje reakcje alergiczne[1].

Stosowanie olejku rycynowego na brwi i rzęsy

Stosują olejek na brwi i rzęsy należy korzystać z czystego olejku rycynowego – wszelkie dodatki mogą podrażniać skórę. Przed pierwszym użyciem wykonaj test, aby upewnić się, że nie wywoła on rekacji alergicznych. Nałóż niewielką ilość olejku na skórę przedramienia – jeśli nie wystąpią niepokojące objawy w postaci zaczerwienienia czy swędzenia możesz spokojnie stosować ten preparat.

  1. Stosuj olejek raz dziennie o tej samej porze dnia. Najlepszym okresem jest wieczór – tuż przed snem, dzięki temu kosmetyk będzie się wchłaniał podczas Twojego odpoczynku.
  2. Dokładnie oczyść brwi i rzęsy – demakijaż stanowi podstawowe działanie umożliwiające wchłonięcie substancji odżywczych olejku.
  3. Nałóż olejek na wacik bądź pędzelek, a następnie przecieraj rzęsy i brwi. Uważaj, aby preparat nie dostał się do oczu – jeśli tak się stanie natychmiast przepłucz oczy wodą.
  4. Zmyj resztki olejku rycynowego podczas porannej toalety.

Jeśli zauważysz niepokojące objawy należy przerwać stosowanie oraz skonsultować się z dermatologiem gdyby działania niepożądane nie ustąpiły w przeciągu kilku dni.

Skuteczność olejku rycynowego

Badacze donoszą, że kwas rycynowy stanowiący 90% olejku może pozytywnie wpływać na stan włosów – w tym hamowanie wypadania oraz prawidłowy proces wzrostu. Brakuje jednak badań jednoznacznie wskazujących na jego skuteczność. Jak dotąd nie przeprowadzono badań klinicznych na ludziach[2].

Składniki odżywcze zawarte w olejku rycynowym odżywiają mieszki włosowe oraz wpływają pozytywnie na zdrowy wzrost włosów. Tyczy się to zarówno włosów skóry głowy, rzęs oraz brwi. Specjaliści jednogłośnie twierdzą, jednak że olejek rycynowy nie jest receptą na odrastanie włosów. Działanie opiera się jedynie na wzmocnieniu struktury włosa zapobiegając łamliwości i wypadaniu. Długotrwałe stosowanie powinno przynieść zauważalne efekty jednak ten naturalny kosmetyk nie zastąpi profesjonalnego serum przyśpieszającego wzrost rzęs.

Domowe odżywki na bazie olejku rycynowego

W celach kosmetycznych można stosować sam olejek rycynowy jak i również mieszanki wraz z innymi składnikami odżywczymi Jeśli należy do grona osób, które lubują w domowych metodach i nie koniecznie są skore do wydawania większych sum na gotowe odżywki z pewnością polubisz poniższe receptury. Wszystkie trzy mieszanki możesz stosować do odżywienia brwi oraz rzęs.

1. Olejek rycynowy i oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek stanowi źródło witamin A i E, a także posiada działanie przeciwutleniające. Wybierając oliwę kieruj się jej jakością – najlepiej, aby była to oliwa z pierwszego tłoczenia (Extra Virgin). Jak przygotować odżywkę?

  1. Na każdą łyżkę oliwy dodaj taką samą ilość olejku rycynowego, a następnie dokładnie wymieszaj obie substancje. Mieszankę warto przygotować tak, aby wystarczyła na kilka następnych dni.
  2. Po dokładnym demakijażu nałóż odżywkę przy użyciu eyelinera na górną i dolną linię rzęs.
  3. Po kilku godzinach zmyj resztki olejku. Najwygodniej jest stosować wieczorem, tak aby przez noc substancje zawarte w odżywce mogły się wchłonąć, a następnie po przebudzeniu usunąć pozostałości.

2. Olejek rycynowy i migdałowy

Olejek migdałowy zawiera cenne minerały jak magnez czy wapń, witaminy oraz kwasy tłuszczowe. Stosowanie nadaje rzęsom blasku oraz wzmacnia ich strukturę. Do mieszanki można dodać także niewielką ilość olejku lawendowego.

  1. Oba olejki połącz w jednakowych proporcjach, najwygodniej przygotować mieszankę na kilka dni stosowania.
  2. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość odżywki na rzęsy – od nasady, aż po ich końce.
  3. Usuń resztki odżywki po kilku godzinach – jeśli stosujesz na noc, zrób to zaraz po przebudzeniu.

3. Olej rycynowy, kokosowy oraz wazelina

Warto mieć pod ręką odrobinę wazeliny – możną jej użyć do skomponowania domowej odżywki, a także stosować jako środek do demakijażu. Wazelina nawilża rzęsy oraz wygładza i napina skórę wokół oczu. Olej kokosowy dba natomiast o wygląd rzęs poprawiając kolor oraz nadając błysku.

  1. Do małego pojemniczka lub słoika dodaj jedną miarę olejku rycynowego, następne taką samo ilość oleju kokosowego oraz dwie miary wazeliny. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Pędzelkiem rozprowadź miksturę po górnej i dolnej linii rzęs.
  3. Odżywkę pozostaw na noc, usuwając pozostałości po przebudzeniu.

Skutki uboczne i przeciwskazania

Badania kliniczne wskazują, że stosowanie olejku nie podrażnia skóry. Wyjątkiem są osoby z chorobami skórnymi. Jeśli nie masz pewności czy kwasy rycynolowy zawarty w olejku nie wpłynie negatywnie na stan skóry wykonaj wstępny test z użyciem niewielkiej ilości olejku na wewnętrznej stronie przedramienia.

  • Olejek rycynowy stosowany jest również jako środek wywołujący poród. Z tego względu nie powinny go użytkować kobiety w ciąży. Składniki olejku mogą przenikać do organizmu – w okresie karmienia piersią również nie jest wskazane jego stosowanie.
  • Podczas stosowania należy ostrożnie nakładać olejek, przedostanie się do oczu działa drażniąco oraz może uszkadzać tkanki oczu.
  • Przeciwskazania w stosowaniu dotyczą również osób uczulonych na oleje roślinne, w przypadku chorób serca, mózgu, płuc oraz innych poważnych chorób chronicznych. Osoby z istotnymi schorzeniami powinny skonsultować się ze specjalistą.
  • Rzadko spotykanym skutkiem ubocznym jest zwiększone wypadania włosów – jeśli jednak zauważysz takie działanie, należy niezwłocznie zaprzestać dalszego stosowania. Najczęściej skutki uboczne występują wskutek nieodpowiedniego dawkowania bądź olejku o zbyt wysokim stężeniu lub marnej jakości.

Przedawkowanie olejku rycynowego – najczęściej w wyniku stosowania drogą doustną – może powodować zawroty głowy, skurcze jelit, ból brzucha, skurcze macicy, wymioty oraz nudności.

Jak wybrać olejek rycynowy?

Olejek rycynowy do zastosowania w celach kosmetycznych powinien być pozbawiony wszelkich dodatków. Należy pamietać, że przeprowadzone badania sugerują bezpieczne stosowanie w stężeniu do 10% – kierowanie się wyższym stężeniem celem osiągnięcia lepszych efektów może być szkodliwe i przynosić zupełnie odwrotne skutki. Dobry olejek można rozpoznać po klarownej, nieprzejrzystej substancji w kolorze złotym o delikatnym zapachu.

Podsumowanie

Buteleczka oleju rycynowego kosztuje około 10-15 złotych. Mimo braku naukowo udowodnionego działania, potencjalne korzyści przemawiają za wypróbowanie kosmetyku na własnej skórze. Podczas stosowania należy obserwować reakcje organizmu, jeśli po 3 miesiącach nie zauważysz oczekiwanych rezultatów prawdopodobnie nie jest to kosmetyk dla Ciebie.


Źródła:
  1. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil.” Int J Toxicol, 2007.[]
  2. In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss.” J Ethnopharmacol, 2015 Dec.[]